Our Planet

Netflixin julkaisema ja legendaarisen David Attenboroughn juontama 8-osainen dokumenttisarja, jossa perehdytään planeettamme ihmeisiin, sen asukaskuntaan, toinen toistaan uskomattomampiin paikkoihin eri puolilla maailmaa, mikä on sinänsä jo sanomattoman kaunista katsottavaa.  Sarja ei pelkää ottaa kantaa nykymaailman ajankohtaisiin ongelmiin kuten. Saastuttamiseen, salametsästykseen, liikakalastukseen, ja muihin planeettamme ilmastoon ja eläimiin vaikuttaviin asioihin.

Jokaisella jaksolla on oma toinen toistaan mielenkiintoisempi teema.

Ensimmäisessä jaksossa perehdytään yleisesti meidän kotimaahan.

Toinen jakso keskittyy maamme pohjois ja -etelänapaan joissa viihdyttävintä, ja samalla hellyttävintä katsottavaa on ehdottomasti pingviinit, ja vaaroihin mitä voi seurata mannerjäätiköiden sulamisesta. Sydämeni särkyi viimeisen kymmenen minuutin aikana, joissa seurattiin paria jääkarhua sekä epätoivoisia mursuja. Kuvamateriaali noina tiettyinä hetkinä on koskettavaa ja samalla kammottavan riipaisevaa .

Kolmannessa jaksossa tutustutaan viidakoihin sekä sademetsiin, joissa nähdään mitä mielenkiintoisempia eläimiä ja kasvustoa. Humoristiset paikallisten lintujen soidinmenot olivat piristävä ja hymyn huulille tuovia hetkiä rankan edellisen jakson jälkeen. 

Neljäs jakso puolestaan esittelee vedet rannikon lähellä, joissa elää jopa 90% vesiemme eläinlajeista kuten hurjat hait sekä pienen pienet sillit. 

Viides jakso kuljettaa katsojan kuivista lähes autioista aavikoista tasangoille, joissa elämä kukoistaa. 

Kuudennessa jaksossa palataan jälleen vesistöihin, avomeriin ja maailman syvimpiin kohtiin. Tämä on oma henkilökohtainen suosikki jaksoni koko sarjasta, sillä se on visuaalisesti täysin mykistävä.  Kuvamateriaalia historian isoimmasta eläimestä (sinivalas) on ilo katsella, ja syvyyksissä asustelee mitä erikoisempia otuksia, joista en ikinä aikaisemmin ollut kuullutkaan.

Seitsemäs, ja väittäisin että heikoin jakso perehtyy eläimiin, jotka kulkevat koko elämänsä makean veden perässä, samalla varoittaen, että se on vähenevä luonnonvara ja jatkuvasti sen saanti monelle eläimelle tulee vaikeammaksi. 

David Attenborough

Sarja huipentuu jaksoon, jonka aihee on suomalaisillekin varsin tuttu: Metsät, jossa esitellään mm. uhanalaiset savannikoirat, kotkat sekä uskomattoman kauniit Siperian tiikerit. 

Ilmastonmuutos on selkeästi pääroolissa tässä dokumenttisarjassa ja viesti siitä on varsin poliittinen.  Läpi kahdeksan tunnin mittaisen jakson Our Planet pyrkii lyömään luun kurkkuun ihmisille, jotka vieläkin uskovat ilmastonmuutoksen olevan täyttä potaskaa, ja siinä myös mielestäni onnistuu. Kunhan kaikki vain rohkeasti tätä saataisiin katsomaan.  

On sanomattakin selvää, että BBCn julkaisemien Planet Earth l ll, Blue Planet sekä Lifen kaltaiset tv-mestariteokset antoivat Netflixin uudelle Maa-projektille inspiraation, ja toteutus on vähintäänkin kiitettävä. Joissain kohdissa jopa parempaa. Helposti vuoden 2019 vaikuttavin julkaisu. Mikäli ei sisältö kiinnosta, Our Planet on helposti katsomisen arvoinen pelkästään uskomattoman kuvauksensa ansiosta. Aiheesta kiinnostuneille tämä on täyttä herkkua. Dokumenttisarja ajaa alusta loppuun kaasu pohjassa, jarruja painelematta ja mitään sensuroimatta. Valehtelematta, aihehan on käyty läpi moneen kertaan niin televisiossa kuin kirjallisuudessakin, mutta ei koskaan tällä tavalla.   Jos kouluarvosanaa Our Planet dokumenttisarjalle pitäisi alkaa miettimään, hipoisi se täysiä pisteitä. 

Haluatko kehittää yritystäsi?

tilaa meidän uutiskirje